Vitamine E (Tocoferol) helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en het gezond houden van spier- en andere weefsels. Als anti-oxidant zorgt het voor de bestrijding van vrije radicalen die een rol spelen bij de veroudering. Daarnaast is vitamine E belangrijk bij de weerstand.
Waar zit vitamine E in?
Vitamine E zit in plantaardige producten als groente, fruit, noten, granen en zaden. Daarnaast komt het voor in plantaardige oliën.
Gevolgen vitamine E-tekort
Een tekort aan vitamine E komt maar heel zelden voor, meestal gevolg van een verstoorde voedselopname. Dit kan leiden tot bloedarmoede en schade aan de hersenen. Te vroeg geboren baby’s kunnen een tekort aan vitamine E krijgen omdat hun spijsverteringskanaal nog onvolgroeid is.
Nadelige effecten van een overschrijding van de dagelijkse hoeveelheid zijn niet aangetoond.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E
De Voedingsraad adviseert een dagelijkse inname van 11,8 milligram voor mannen en 9,3 milligram bij vrouwen.
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag!