Het co-enzym Q10 is een vitamine-achtige stof die van nature voorkomt in de lichaamscellen en wordt aangemaakt door de lever. Het is een antioxydant dat een rol speelt bij het bestrijden van vrije-radicalen die zorgen voor verouderingsprocessen en invloed hebben op het ontstaan van kanker. Naarmate men ouder wordt, maakt het lichaam minder Q10 aan.
Waarin zit Q10?
Q10 komt voor in voedingsmiddelen als vis, (orgaan-)vlees, graanproducten en eieren.
Werking Q10
Verschillende onderzoeken suggereren dat Q10 met name een positieve invloed heeft bij een te hoge bloeddruk. Ook speelt het op cel-niveau een rol bij de energievoorziening in het lichaam. Verder zou Q10 een gunstig effect hebben op de weerstand en de spieren.
Gevolgen Q10-tekort
Normaal wordt Q10 in voldoende mate door het lichaam aangemaakt, maar er kunnen wel tekorten ontstaan als gevolg van o.a. ouderdom, ziekte of een (zeer) ongezonde leefwijze. De belangrijkste klachten zijn spierpijn en futloosheid. Bij ernstige tekorten kan hartfalen optreden.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Q10
De Gezondheidsraad geeft geen richtlijnen voor het gebruik van Q10. Wel wordt in de regel gewaarschuwd voor te hoge doseringen en wordt het gebruik in combinatie met bloedverdunners sterk afgeraden. Het is raadzaam om bij twijfel een arts te raadplegen.
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag!