Jodium is een spoorelement dat belangrijk is bij de werking van de schildklieren die hormonen afgeven die zorgen voor een gezonde groei en de stofwisseling. Verder speelt het een rol bij het zenuwstelsel en de energievoorziening.
Waar zit jodium in?
In voedsel komt jodium niet veel voor, waardoor het vaak wordt toegevoegd aan (keuken)zout. Ook brood (en broodvervangers) en vlees mogen volgens de Warenwet met jodium worden verrijkt.
Gevolgen jodium-tekort
Een langdurig tekort aan jodium kan leiden tot een opzwelling van de schildklier (struma of krop). Bij kinderen kan een tekort groeistoornissen veroorzaken en bij volwassenen concentratieverlies.
Bij gezonde schildklieren is een teveel aan jodium geen probleem, maar zou bij regelmatige overschrijding leiden tot slapeloosheid, nervositeit en gewichtsverlies.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium
De Gezondheidsraad geeft geen aanbevelingen voor de dagelijkse inname. Als maximum wordt een gemiddelde inname van 600 microgram aangegeven.
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag!