EHP (docosahexaeenzuur) is een meervoudig onverzadigd vetzuur dat behoort tot de omega-3 vetzuren. Samen met het verwante DPA is het een dierlijke variant en komt het vooral voor in vette zeevis (die het weer uit algen halen). Het lichaam kan dit vetzuur niet zelf aanmaken, waardoor het belangrijk is dat men voldoende hiervan binnen krijgt.
Waar zit EHP in?
EHP komt vooral voor in vette zeevis als makreel, haring, ansjovis en sardines. Het speelt samen met DPA een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Ook heeft het een ontstekingsremmende werking, bijvoorbeeld bij reumatische artritis (al is er wel discussie over de mate waarin).
Gevolgen EHP-tekort
Een tekort aan EHP kan leiden tot een groot aantal aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid EHP
De Gezondheidsraad adviseert minstens twee keer per week vette vis te eten. Dit komt neer op zo’n 450 milligram EPH/DPA per dag.
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag!